Belltall

Vall del Corb

Belltall és un poble del municipi de Passanant i Belltall juntament amb els nuclis de població del Fonoll, Passanant, la Glorieta, la Pobla de Ferran i la Sala de Comalats. Es troba situat al nord-oest de la comarca, a mig camí entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell.

Entre els llocs d’interès del poble hi trobem: l’església de sant Pere amb el campanar d’estil neoclàssic, de la fi del segle XIX; els carrers amb voltes com el carrer Major que creua per sota una antiga casa del poble; la font de Baix i els rentadors; diferents cases de pedra de les quals  destaquen les finestres i els llindars gravats; les cabanes de volta fetes amb pedra seca; la creu de terme, probablement del segle XVI, a la vora de l’antic camí de Solivella, i l’antic fossar amb esteles funeràries discoïdals.

El més emblemàtic de Belltall és l’all de Belltall, una varietat d’all pròpia de la zona. Té una forma arrodonida, plana per la part de sota i és més petit que els alls convencionals. La cabeça és blanca i al mig genera dues cabeces més petites. De grill vermell, la seva textura és fina i el  gust és coent, saborós però sense fortor.  Es pot conservar durant un període llarg de temps. La venda de l’all de Belltall es fa a nivell particular en diferents  cases particulars, restaurants i comerços. El millor dia per comprar-ne, però, és el primer dissabte d’agost gràcies a la Festa de l’All de Belltall que impulsa l’Agrupació de Productors d’All de Belltall.

A Belltall els alls han estat un conreu tradicional des de fa 300 anys, però a començament de la dècada de 1980 la competència exercida per la producció d’alls d’altres indrets de la Península va fer retrocedir aquest conreu. A partir de l’any 2008 se celebra cada primer dissabte d’agost la festa de l’all de Belltall, i el 2011 es crea l’Agrupació de Productors d’All de Belltall per assegurar que aquesta varietat d’all no es perdi. 

La població celebra la Festa Major a l’entorn del dia de l’Assumpció de la Mare de Déu, el mes d’agost.

Rutes

Allotjaments

Restaurants

Ajuntament de Passanant i Belltall

+34 977 892 700
administracio@passanantibelltall.cat
Pl. Major, 1
Scroll to Top