Belltall

Belltall és un poble del municipi de Passanant i Belltall. Se situa a la serra de Forès a mig camí entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell, al sud-oest del terme municipal.

El lloc i el castell de Belltall foren adquirits pels hospitalers a la fi del s XIII (1278-97). L’església parroquial, romànica, és dedicada a sant Pere.

De l’antiga església romànica de Sant Pere de Belltall només resten els fonaments i les primeres filades de la paret lateral esquerra i de l’absis, perquè les seves pedres foren utilitzades en la construcció de l’actual, de la fi del segle XIX. Es conserva una bella creu de terme, probablement del segle XIV, a la vora de l’antic camí de Solivella. La població celebra la festa major a l’agost.

L’all de Belltall és una varietat no certificada d’all pròpia de Belltall i Passanant. Té una forma arrodonida, plana per la part de sota i és més petit que els alls convencionals. La cabeça és blanca i al mig genera dues cabeces més petites. De grill vermell, la seva textura és fina i el seu gust és coent, saborós però sense fortor. Presenta una llarga conservació. La venda de l’all de Belltall es fa en botigues i mercats de les zones productores i als seus voltants, com ara Tàrrega.

A Belltall els alls han estat un conreu tradicional des de fa 300 anys, però a començament de la dècada de 1980 la competència exercida per la producció d’alls d’altres indrets de la Península va fer retrocedir aquest conreu. A partir de l’any 2008 se celebra cada agost la festa de l’all de Belltall, i el 2011 es crea l’Agrupació de productors d’all de Belltall per assegurar que aquesta varietat d’all no es perdi. 

Experiència

Rutes

Restaurants

AJUNTAMENT DE PASSANANT I BELLTALL

97789270
administracio@passanantibelltall.cat
Pl. Major, 1
Scroll to Top