Vilanova de Prades

Muntanyes de Prades

Vilanova de Prades és un poble de muntanya. Es troba situat a l’ENP de les Muntanyes de Prades i sota els cingles de la serra de la Llena, al nord-oest de la Conca de Barberà.

Mostra un interessant nucli antic on destaquen alguns portals adovellats d’entre els segles XVI i XIX, símbols de la importància econòmica que va arribar a tenir la vila en època moderna. Es poden trobar recorrent el carrer Major i desviant-se pels petits carrerons que hi connecten. Entre els edificis més destacats del poble hi ha l’església parroquial de Sant Salvador, d’estil barroc i construïda a finals del segle XVII. De l’antiga església, amb referències des del 1180, se’n conserven alguns murs que fan paret amb la rectoria. A la banda oriental del poble, denominada el Camp de Poblet, s’hi alça l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, adossada a l’actual cementiri i bastida al segle XIX. Aquest edifici amaga una curiosa llegenda que explica que tres dones que es van salvar de la pesta van pagar la construcció. A la part sud del poble hi ha els antics rentadors i la font Vella, que data del segle XVI i molt reconeguda per la seva aigua.

Principalment se’l coneix com un poble productor d’avellanes i castanyes, de vi i tòfona negra i per l’escalada. Per la seva situació és punt de partida de nombroses excursions. Destaca la Festa de la Castanya i la Fira de la Tòfona entre els esdeveniments festius. La població celebra la Festa Major per sant Salvador, a l’agost.

Si vols conèixer les possibilitats gastronòmiques que ofereix la castanya, et pots descarregar el receptari que va editar l’Ajuntament de Vilanova de Prades i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Un total de setze receptes elaborades pels veïns i veïnes de la localitat et descobriran un ventall de plats increïbles que preserven la gastronomia popular de la nostra terra i posen en valor la riquesa d’aquest producte.

Descarrega’t el receptari.

Els ajuntaments i el sector privat dels municipis de la Conca de Barberà: l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vallclara, Vilanova de Prades i Vimbodí i Poblet han rebut el Segell de Natura i muntanya en família muntanyes de Prades que atorga l’Agència Catalana de Turisme (ACT), conjuntament amb els pobles de la comarca del Baix Camp, Arbolí, Alcover, Mont-ral, la Febró, Capafonts i Prades.

Des de l’any 2021 és Destinació Turística STARLIGHT de les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant. Amb un total de 32 municipis i 738 Km2 de superfície protegida, és la zona més gran d’Europa en tenir el cel nocturn protegit. Aquest distintiu reconeix la foscor del cel a la nit, la seva oferta turística associada i la potencia. Els municipis agafen el compromís d’adoptar, en quatre anys, un model d’enllumenat exterior sostenible des del punt de vista econòmic, energètic i ambiental. 

Rutes

Allotjaments

Restaurants

Ajuntament de Vilanova de Prades

+34 977 86 90 56
ajuntament@vilanovadeprades.cat
Carrer Major, 3
Scroll to Top