Search
Close this search box.

Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades

Les Muntanyes de Prades són un espai natural de primer ordre a Catalunya, que compleix amb els requisits bàsics de diversitat, representativitat i singularitat, i és enquadrat dins el sistema mediterrani català. Constitueix una unitat geogràfica perfectament identificable entre les comarques de l’Alt i Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat. Comprèn els municipis de Prades, Vilaplana, Arbolí, la Febró, Capafonts, l’Albiol, Alforja, l’Aleixar, la Selva del Camp, Montblanc, Vimbodí i Poblet, Vilanova de Prades, Vallclara, l’Espluga de Francolí, Vilaverd, Mont-ral, Alcover, la Riba, Cornudella de Montsant, Ulldemolins, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell i el seu punt més elevat és el Tossal de la Baltasana amb 1.201 m

Aquest espai, a més de tenir paisatges de gran bellesa i interès biològic i geològic, ofereix una extensa oferta d’oci a l’aire lliure i cultural.

La gran diversitat de substrats geològics, junt amb la seva situació geogràfica i orogràfica i l’existència de grans espais lliures on la presència humana és pràcticament inexistent, determina un alt nivell de biodiversitat amb espècies de flora i fauna endèmiques o molt poc comunes. També hi trobem l’existència de jaciments paleontològics, declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998. A Montblanc hi trobem el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) que neix com un referent per a la investigació, la conservació i l’estudi de l’art rupestre de les muntanyes de Prades.

Conté espais naturals de protecció especial, com les Reserves Naturals Parcials del Titllar i de la Trinitat o el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

 És una bona zona per practicar esports i activitats a l’aire lliure com senderisme, BTT, escalada, parapent o caiac al pantà de Siurana.

Hi ha nombroses rutes per fer i gaudir tant dels seus paisatges com del seu ric patrimoni arquitectònic i cultural. Dins l’Espai hi ha ermites, petits assentaments rurals i algunes masies disperses. Al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet es pot visitar el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, una de les principals joies de l’art cistercenc català. Hi trobem també el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, l’únic museu on s’hi ha demostracions en directe de vidre bufat ; les Coves i el Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí, i el recinte medieval de Montblanc entre altres.

Com a elements gastronòmics autòctons, cal remarcar les castanyes i la tòfona de Vilanova de Prades.

En l’actualitat existeix un avantprojecte en el que s’expressa la intenció de convertir aquest espai, junt amb el Paratge Natural de Poblet, en parc natural.

Saber-ne més

Desplaça cap amunt