Santa Perpètua de Gaià

Alt Gaià

Santa Perpètua de Gaià es troba al curs alt del riu Gaià al municipi de Pontils, a l’extrem nord-oest de la comarca de la Conca de Barberà. 

El conjunt monumental engloba diverses empremtes i runes d’edificacions originàries del segle X i posteriors, entre les quals destaquen dues construccions d’excepcional valor històric i documental: la singular torre de planta triangular altmedieval i el considerable i harmònic volum de l’església neoclàssica.

Tot el conjunt de Santa Perpètua de Gaià està emplaçat en una planícia estreta i allargada, que corona un cingle de 55 m d’alçada sobre el riu Gaià, amb control directe sobre el congost on transcorre l’antic camí, i rodejat de muntanyes més elevades, amb vistes que atenyen perfectament el castell de Pontils al nord i, a la llunyania cap al sud-est, el de Montagut amb la seva ermita de Sant Jaume.

La torre de defensa és l’element d’identitat inconfusible d’aquest paratge únic que és el curs alt del riu Gaià i un testimoni excepcional d’arquitectura militar de l’Alt Gaià que pertanyia a la frontera entre l’Islam i els comtats cristians.

És de forma troncopiramidal i s’alça sobre la planta d’un triangle gairebé isòsceles. Té una alçada de 25 m i ha estat reformada recentment (2011).

Rutes

Allotjaments

Restaurants

Ajuntament de Pontils

+34 977 88 02 02
aj.pontils@altanet.org
Camí Freginal, 3
Scroll to Top