Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet

És un espai natural de protecció especial, al vessant nord de les muntanyes de Prades i correspon a la capçalera del riu Francolí. Declarat paratge natural d’interès nacional (PNIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1984, deu el seu nom a el monestir cistercenc fundat al segle XII en un lloc d’horta envoltat d’àlbers, llavors conegut com “hortur populeti”. Des de la seva declaració com a espai natural protegit, s’ha convertit en una de les masses forestals més importants al sud de Catalunya i s’ha especialitzat en l’estudi, gestió i conservació de boscos madurs d’alt valor natural. És un exemple d’espai natural protegit en el qual el patrimoni històric, cultural i natural s’interrelacionen i donen lloc a un paisatge harmònic i de gran bellesa estètica i fortament apreciat pels veïns i visitants.

L’any 1998 es declaren les Reserves Naturals Parcials del barranc de la Trinitat i del barranc del Titllar que es gestionen conjuntament des del PNIN de Poblet. La superfície protegida s’emmarca a la comarca de la Conca de Barberà, concretament dins els termes municipals de Vimbodí i Poblet i l’Espluga de Francolí.

S’hi combinen elements culturals com el monestir cistercenc de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat (1991), paisatges de  vinya, boscos mixts, boscos mediterranis i eurosiberians a l’obaga de les muntanyes de Prades, amb sectors madurs, arbres vells i dinàmiques ecològiques de successió vegetal i descomposició de la fusta de gran valor ecològic.

Pot ser observat i interpretat des de diversos miradors de paisatge ubicats a les zones altes, o des de la pròpia plana i entorn del monestir.

Presenta una gran diversitat de comunitats vegetals en un espai relativament reduït, són destacables l’alzinar litoral o l’alzinar muntanyenc que es combinen amb el paisatge de conreu, especialment de vinya que gaudeix de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. L’espectacular massa forestal, l’orientació i el clima permeten la presència a la zona d’una elevada diversitat faunística, amb alguna espècie amb requeriments eurosiberians i medioeuropeus com el pica-soques blau i el tord. Durant els mesos d’hivern es poden observar un gran nombre de rapinyaires com l’astor, el gall carboner, l’àguila cuabarrada o el falcó peregrí. La presència de mamífers, de més difícil contemplació pels seus hàbits sovint nocturns, inclou espècies típiques de bosc mediterrani com el toixó, la fagina o la guineu, i també una notable població de porc senglar i cabirol, reintroduït l’any 1995. Per tal de protegir aquestes comunitats animals es va declarar, en la zona coneguda com Bosc de Poblet, Refugi de Fauna Salvatge.

Itineraris

El Paratge de Poblet és un referent per a la pràctica del senderisme, ja que compta amb una important xarxa de senders d’itineraris pedestres perfectament senyalitzats i equipats que permet accedir fàcilment als racons més singulars i atractius de les Muntanyes de Prades. Han estat dissenyats per permetre el lleure i l’esport saludable a la natura, així com la interpretació del seu patrimoni natural i cultural.

Hi ha itineraris per a totes les edats i nivells d’exigència. Alguns són temàtics.

Els recorreguts transcorren pels diferents rangs altitudinals. Des de la plana agrícola amb el monestir de Poblet, passen per boscos vells, brolles, rocams, cingles, barrancs, valls i matollars, amb espectacular miradors, fins arribar al cim de les muntanyes de Prades.

Itineraris del Paratge

Mapa del Paratge 

Més informació

Oficina de gestió del Paratge Natural de Poblet

977871732
pnpoblet@gencat.cat
Les Masies, s/n, 43440 L'Espluga de Francolí

Ruta

Vimbodí i Poblet

Ruta

Vimbodí i Poblet
Scroll to Top