Itinerari 4 micològic de Castellfollit

Muntanyes de Prades

Al llarg del recorregut trobarem diversos bolets pintats als arbres que només es poden veure si us col·loqueu en una visual concreta. El Paratge Natural de Poblet conté una gran diversitat micològica -més de 700 espècies-, pel que entre tots cal que preservem aquest valuós patrimoni.

Aquest itinerari transcorre pel marge esquerre del barranc de Castellfollit, rodeja el tossal Rodó i torna a l’inici. El primer tram discorre per una pineda centenària de pinassa i pi roig, inclosa al catàleg de boscos singulars de Catalunya, i exemple dels boscos madurs existents al Paratge, i per boscos de roure martinenc i alzina, acompanyats de moltes altres espècies: serveres, til·lers, avellaners, boix grèvol i aurons… En destaca la maduresa d’alguns exemplars, així com la presència de fusta morta, tant en peu com a terra. També hi trobarem zones gestionades per tal que el bosc millori en qualitat.

El recorregut és circular i permet optar per una alternativa curta d’uns 3 km o una de llarga d’uns 6,5 km. Ambdós itineraris permeten veure el joc d’imatges pintades als troncs dels arbres que, segons les perspectives, representen alguns dels bolets més coneguts. Aquests, entre molts d’altres, poden trobar-se en el sotabosc d’aquest itinerari.

 

L’itinerari curt

Adequat per a famílies. Tot i que a l’inici hi ha un tram amb fort pendent, permet un retorn per la pista principal. Si ens decidim per l’itinerari curt a l’ou de reig s’ha de recular per la pista per on veníem fins al punt d’inici.

Punt d’inici i final: àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit, carretera de Poblet a Prades, Km. 6,5.

Tipus de ruta: circular.

Distància: 3 km.

Desnivell acumulat: 190 m de pujada i baixada

Dificultat física(*): fàcil

 

L’itinerari llarg

Adequat per a amants de l’excursionisme que vulguin coronar la vall de Castellfollit i gaudir de la diversitat d’ambients forestals que ofereix aquest itinerari.

Punt d’inici i final: àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit, carretera de Poblet a Prades, Km. 6,5.

Tipus de ruta: circular.

Distància: 6,500 km.

Desnivell acumulat: 391 m de pujada i baixada.

Dificultat física(*): moderada.

Dificultat tècnica(*): forts pendents, amb trams de pedra solta i sense cobertura mòbil.

Marques de seguiment: senyals direccionals Paratge Natural de Poblet amb el número 4.  

L’itinerari llarg supera la cota 1000 i arriba fins el GR-171-4, tot gaudint de la diversitat d’ambients que ofereix la part alta de la vall de Castellfollit. De baixada es passa prop del racó dels Avellaners, un lloc ombrívol per gaudir de la diversitat d’espècies arbòries que s’hi poden veure, com roure martinenc, aurons i blades, moixeres, avellaners, boix grèvol i algun teix.
Més endavant, quan deixem el sender i entrem en una pista més ampla, l’alzinar de muntanya esdevé una admirable pineda de pi roig, on es duu a terme un projecte forestal demostratiu. Quan arribem a la pista forestal del Tillar a Castellfollit la seguirem pel mateix trajecte de retorn de la versió curta.

 

(*) Dificultat física i tècnica segons el mètode SENDIF: metodologia homogènia per determinar i informar sobre la dificultat de les rutes a peu pensada per a aquelles persones que caminen de manera més esporàdica. Per a més informació: http://www.sompirineu.cat/

 

Powered by Wikiloc
Punt d'inici i final

Àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit

Distància

Curta

Tipus de ruta

Circular

Nivell de dificultat

Moderada

Desnivell

357 m positiu i 357 m negatiu

Marques de seguiment

Sí,  senyals direccionals Paratge Natural de Poblet amb el número 4.

Oficina del Paratge Natural de Poblet

+34 977 87 17 32
pnpoblet@gencat.cat
Scroll to Top