Search
Close this search box.

COVES DE L’ESPLUGA – SANTUARI PALEOLÍTIC

L’any 2019 es va descobrir a l’Espluga de Francolí el primer santuari paleolític de fa uns 37.000 anys a Catalunya, integrat per més de 300 gravats. És una troballa excepcional i marca una fita en la història de l’arqueologia catalana.

El santuari consta de representacions figuratives d’animals principalment cavalls, cérvoles i bous així com símbols abstractes. Pel nombre i qualitat de les representacions és un dels conjunts més significatius de l’anomenada província paleolítica mediterrània.

La galeria dels gravats no es pot visitar. Aquests es van realitzar sobre capes de llims arenosos molt tous, en una zona de difícil accés i reduïdes dimensions. La fragilitat del suport fa que es puguin malmetre amb el mínim contacte i és fàcil que passi si no se’n té molta cura.

Aquest conjunt d’art rupestre, realitzat exclusivament mitjançant la tècnica del gravat, es  compon de més de 300 motius, entre símbols abstractes “signes” i representacions figuratives d’animals, principalment cérvoles, cavalls i bous. La majoria de les representacions es poden atribuir, pel seu estil, al paleolític superior, més concretament al període magdalenià, ara fa uns 15.000 anys, si bé n’hi ha que poden ser lleugerament més antigues, i d’altres que podrien relacionar-se amb el neolític i etapes més recents.

Per a més informació: https://covesdelespluga.info/santuari-paleolitic/

Visites guiades

Les visites guiades a les Coves són durant tot l’any.

MÉS INFORMACIÓ I RESERVES

Desplaça cap amunt