Ruta de l’Anguera – Sarral

Conca estricta

Sortida de la Plaça de l’Església (vegeu itinerari blanc). Podem visitar el timpà romànic de Santa Maria, visible des del pati de la rectoria, a la dreta del temple. La ruta, fins a la Font de Dalt (3.1), és la mateixa que la De la Vallcervera, la De les Coves i la Del Cogulló (vegeu itineraris verd, vermell i marró). A la font girem cap a la dreta, seguint les marques blaves, fins a trobar el camp de futbol. A l’esquerra d’aquesta instal·lació comença el camí de la Coma (3.2), també a l’esquerra, que s’endinsa bosc amunt. El senderó, a voltes pedregós, puja suaument i ens ofereix una bona vista de la població de Sarral al nostre darrere; després, s’enfila decididament fins al pla del bosc i torna a baixar fins a trobar-se amb el camí que puja des del refugi de l’Ermita dels Sants Metges (vegeu itinerari verd). Quan som al capdamunt de la carena, a uns 570 metres d’altitud (3.3), baixem per un senderó que ens mena fins a la fondalada de la vall. Abans de continuar pel camí de la dreta, observem el marge tallat a la nostra esquerra, un interessant exemple de paleosòl d’uns 35.000 anys, i podem arribar-nos, tot just uns 200 metres més enllà, a la Font del Calafo (3.4).

La ruta continua fins a trobar, a l’esquerra, el trencall del Salt, un dels indrets amb més tradició excursionista de Sarral. A partir d’aquest punt, a 510 metres d’altitud (3.5), el camí segueix amb un lleuger pendent la llera del riu per la riba esquerra. Passem per sota el pont de la carretera TP-2311 i arribem a l’antic llogarret d’Anguera (3.6).

Cal travessar el pontet i pujar al turó per contemplar les restes i l’indret que havia estat habitat pels ibers. Tornem al pontet i a només 700 metres, seguint el camí de l’esquerra, tenim la Font d’en Videt (3.7) (caldrà sortir a la carretera i agafar el primer camí que surt a la dreta).

De retorn al pontet d’Anguera agafem un corriol que ens baixa altre cop a la barrancada, un espai on es fan sentir els salts, els Degotalls del Pallarès (3.8), les fonts… i que ens recorda la importància d’aquest riu per a l’abastiment d’aigua potable per a Sarral. Continuem per la riba esquerra fins que el camí ens obliga a travessar el riu. A partir d’aquest punt, passat l’antic molí del Cano, sempre caminarem per la riba dreta fins a les Hortes d’Anguera, a 440 metres d’altitud (3.9).

Al final d’aquests espais de conreu, a la dreta, prenem el camí que, amb un pronunciat desnivell, ens porta a la Selida (3.10).

A la cruïlla, el camí que agafem cap a la dreta ens mena a la carretera. La travessem i agafem, a l’esquerra, un antic camí de ferradura, custodiat per oliveres, de la genèrica partida de Les Forques, topònim que ens parla dels llocs on antany s’havien exposat els cadàvers dels ajusticiats (3.11).

Al cap de menys d’un km, trobem el camí que torna de la ruta del Cogulló i, un cop passat el pont que salva el riu de Vallverd -amb un explícit Gorg dels Gossos a la nostra esquerra (3.12)-, entrem a Sarral pel Raval de Sant Joan; passem per davant del Molí del Potau (vegeu itinerari marró) i, tot recte, entrem al nucli antic per l’antic Portal de Sant Joan, avui desaparegut. Al cap d’un centenar de metres, a l’esquerra, pugem unes escales fins a la plaça de l’església.

Powered by Wikiloc
Punt d'inici i final

Plaça de l'Església de Sarral

Distància

Mitjana

Tipus de ruta

Circular

Nivell de dificultat

Fàcil

Desnivell

164 m de pujada i baixada

Marques de seguiment

Sí, amb senyals direccionals de l'Ajuntament.

Ajuntament de Sarral

+34 977 89 00 10
ajuntament@sarral.cat
Scroll to Top