Search
Close this search box.
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

457a Fira de Sant Vicenç – El foc el nostre origen 2023 a l’Espluga de Francolí

25 25Europe/Madrid gener 25Europe/Madrid 2023 - 29 29Europe/Madrid gener 29Europe/Madrid 2023

PROGRAMA D’ACTES

 

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí presenta el cartell de la 457a Fira de Sant Vicenç – El foc el nostre origen, que tindrà lloc del 25 al 29 de gener de 2023. També anuncia el foc convidat d’aquesta edició, que serà el Ball de Diables Carranquers de Cervera, una de les entitats que participa a l’Aquelarre de Cervera.

Una fira amb més de 450 anys d’història
Un esdeveniment quatricentenari,  que nasqué segles enrere com una fira del món agrícola i de productes d’aprovisionament. Segons recullen en els volums de la “Història de l’Espluga de Francolí” dels historiadors espluguins Antoni Carreras i Casanovas i Jordi Roca i Armengol en el volum IV – L’Edat Moderna. El 14 d’agost de 1565, el lloctinent reial del Principat de Catalunya atorgava als espluguins el dret a fer fira per Sant Vicenç, el dia 22 de gener. Aquest privilegi comportava posar sota protecció règia totes les persones que anessin a la fira, amb les seves pertinences, llevat de bandolers, falsificadors de moneda, lladres de camins públics, entre d’altres malfactors. La universitat va pagar al jurat Antoni Arbós vint-i-vuit lliures “per los actes de la fira”, és a dir, per tots els tràmits que comportà la concessió del privilegi reial. (Llibres de comptes de la vila 1528-1593. Arxiu Municipal de l’Espluga).

Un relat que singularitza l’esdeveniment firal, basat en el món del foc
L’esdeveniment firal compta des del 2020 amb un nou relat cultural, turístic i comercial, basat en el món del foc que dota de contingut i singularitza la cuatricentenaria mostra espluguina. Una proposta que preserva el sentit comercial: de compra, venda i mostra de productes i compta amb a incorporació de noves tendències sectorials, en una data assenyalada al calendari de la comarca.

El relat parteix de la fascinació que sent la humanitat des de l’origen del foc. La seva descoberta va ser un avenç, i en aquest moment, el foc és un element que transforma, que ha ajudat a evolucionar en molts àmbits de la vida quotidiana, comercial i social. Al voltant seu i gràcies a la seva llum i escalfor han viscut centenars de comunitats, comunicant-se, aprenent del seu ús, alimentant-se, etc,. A l’Espluga, el foc retorna als orígens, en aquells que la vida era compartida a les cavitats subterrànies de les coves, i, que amb el pas del temps, ha esdevingut un revulsiu en la millora de condicions de la vida de la humanitat

L’objectiu de la proposta, que des d’aquest 2022 ve acompanyada d’un pla d’impuls de la Fira 2023-2025, vol reforçar i posicionar l’esdeveniment espluguí en el mapa de fires del territori, establint un eix temàtic i noves eines que articulin noves propostes de millora i consolidació de l’esdeveniment firal.

En l’àmbit comercial es vol potenciar la presència de productes relacionats amb l’artesania i els oficis, l’alimentació de qualitat, productes del camp, de l’entorn natural, i noves tendències sostenibles. Les empreses espluguines també tindran el seu espai en el recinte firal i el comerç local obrirà les seves portes en el seu horari habitual.

El Foc convidat, l’Aquelarre de Cervera
Una de les expressions populars més destacades al voltant del món del foc, és la presència d’aquest element a les festes i elements de la cultura popular del país. Amb la voluntat de donar visibilitat a la cultura popular i als territoris dels Països Catalans, l’Ajuntament convida cada any a la Fira a un element de foc de la cultura popular o festa relacionada amb el foc, amb trajectòria i presència al país.

En aquesta edició serà l’Aquelarre de Cervera, amb la participació del Ball de Diables Carranquers de Cervera, una de les entitats protagonistes de l’esdeveniment Cerverí i el suport institucional de la regidoria de l’Aquelarre i l’àrea de Turisme de la Paeria de Cervera. Un vincle entre territoris que es potencia amb la participació insititucional i l’acollida del foc convidat per part dels Diables de l’Espluga, representativa del món del foc en l’ambit de la cultura popular al municipi.

L’Aquelarre de Cervera és la festa del foc, la música i les bruixes de les Terres de Ponent, una explosió de cultura popular que se celebra a la ciutat de Cervera cada últim dissabte d’agost.

L’Aquelarre va néixer l’any 1978 amb l’objectiu de recuperar i redescobrir el misteriós carreró de les Bruixes, crear una nova festa desvinculada de les tradicions religioses que reivindiqués “la festa per la festa” i recollir diners per a les activitats de l’Assemblea de Joves, entitat impulsora i creadora de la festa. El resultat va ser la realització de la festa del carreró de les Bruixes l’últim dissabte d’agost, que va consistir en una cercavila a la tarda, música en viu, espectacle de titelles amb una gran dosi de crítica social, decorats amb bruixes i entrepans amb xocolata desfeta. I el nom d’Aquelarre de Cervera va sorgir d’una associació d’idees, ja que Aquelarre significa reunió de bruixes.

El cartell de la 457a Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen
L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, presenta el cartell de la 457a Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen, obra de l’estudi Diatrenta, dels joves creatius de la comarca, Laura Magrinyà i Benjamí Heras. Una obra inspirada en l’essència de l’esdeveniment firal i en el que hi apareix l’element de foc com a punt destacat.

Des de les regidories de Cultura i Festes, Comerç, Turisme i Promoció Econòmica, sumant la implicació les entitats, institucions i empreses, està treballant en el disseny d’un programa d’actes basat en el relat cultural, comercial i turístic que presentarà en les properes setmanes.

Mostra els detalls

Inici:
25 25Europe/Madrid gener 25Europe/Madrid 2023
Finalització:
29 29Europe/Madrid gener 29Europe/Madrid 2023
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , , , , ,
Lloc web:
https://esplugaturisme.cat/

Recinte

Organitzador

Ajuntament de l’Espluga de Francolí
Telèfon
977871220
Correu electrònic
turisme@esplugadefrancoli.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador
Desplaça cap amunt