Homenatge popular al Rector de Vallfogona, 2 de setembre

Aquest acte vol ser un homenatge del poble de Vallfogona al seu personatge més emblemàtic i també un homenatge als vallfogonins i vallfogonines que al llarg de quinze generacions han mantingut viva la memòria i el llegat cultural de Francesc Vicent Garcia. Serà un espectacle nocturn que omplirà de vida diferents places i indrets del poble amb escenes evocadores de l’època, l’obra i la llegenda del Rector i també de la vida quotidiana dels habitants de Vallfogona. Previst per a una assistència d’entre 800 i 1000 persones, es proposa com una activitat participativa perquè els assistents no siguin mers espectadors. Amb la voluntat de commemorar, de fer solemnement memòria, d’actualitzar un fet passat que manté vigència en el present, de crear una vivència que pugui quedar en la memòria emocional, especialment dels infants i dels joves, perquè la significació de l’homenatge pervisqui i sigui un llegat per a generacions futures.

L’acte serà codirigit per professionals de llarga trajectòria i reconegut prestigi internacional, com: Montse Colomé, coreògrafa i fundadora del Grup Comediants; Llorenç Corbella, escenògraf, exdirector de la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega i especialista en escenografia i vestuari; Josep Pedrals, poeta i comissari de l’Any; Núria Bonet, guionista, i Víctor Borràs, director de la companyia Teatre Nu.

L’homenatge tindrà dos moments culminants: d’una banda, a la plaça Francesc Vicent Garcia, tindrà lloc la recreació de les carrosses commemoratives que un jove Antoni Gaudí va dissenyar per al primer homenatge popular que es va fer a Francesc Vicent Garcia, l’any 1879. D’altra banda, i per tancar l’homenatge, a la plaça de l’església s’hi faran un seguit d’accions sorpresa que impactaran a tots els assistents.

Antoni Gaudí va dissenyar quatre carrosses que havien de presidir la processó cívica programada en la festa d’homenatge al Rector que va tenir lloc a Vallfogona el 2 de setembre de 1879 amb motiu del 256è aniversari de la mort de Francesc Vicent Garcia. L’homenatge va ser promogut per l’Ajuntament de Vallfogona i l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques (precedent del Centre Excursionista de Catalunya). Un jove Antoni Gaudí, que amb 27 anys acabava d’estrenar el seu títol d’arquitecte, formava part de la junta de l’entitat i en va fer els dibuixos, dels quals es conserven els originals. Tres dels dibuixos són al·legories dels conreus tradicionals: la verema, la sega i la recollida de les olives, i un quart dibuix era el “carro triomfal” que tancava la processó amb un bust del Rector.

Per diferents motius, les carrosses no es van poder realitzar. Serà enguany, amb motiu de l’Any Rector, quan se’n podrà veure una recreació en l’acte d’homenatge popular que tindrà lloc a Vallfogona de Riucorb el 2 de setembre, coincidint amb el quatre-cents anys de la mort del poeta.

Per a més informació seguiu les xarxes socials de l’Any del Rector de Vallfogona (@anyrector) o bé, en aquest mitjançant enllaç: https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2023/anyrectordevallfogona/inici/ 

 

Altres esdeveniments

Scroll to Top