Search
Close this search box.

Conjunt pictòric rupestre Mas d’en Llort, el Portell de les Lletres i Mas d’en Ramon d’en Bessó

L’any 2022 es declara l’entorn de protecció del conjunt amb pintures rupestres anomenat Mas d’en Llort, el Portell de les Lletres i Mas d’en Ramon d’en Bessó, al terme municipal de Montblanc, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Els tres jaciments se situen al vessant esquerre del barranc del Llort. A la part alta del barranc es localitza el conjunt de Mas d’en Ramon d’en Bessó i, uns metres al mas del Llort, es localitzen els conjunts del Mas d’en Llort i del Portell de les Lletres, situats a pocs metres de distància entre si.

Conjunt del Mas d’en Ramon d’en Bessó

Al conjunt de Mas d’en Ramon d’en Bessó s’hi troben representades 15 figures naturalistes d’estil llevantí que per la temàtica i la morfologia de les figures, és un dels més interessants de Catalunya. Cal destacar l’existència d’un bòvid de grans dimensions integrat en una escena de cacera, un animal molt poc freqüent en aquest tipus de representacions, així com petits elements cruciformes, que algun autor interpreta com a possibles aus o insectes, i que també són elements poc habituals en la temàtica de la pintura llevantina.

Conjunt Mas d’en Llort

El conjunt de Mas d’en Llort es troba a un fris situat a l’interior d’un petit abric i està format per 10 figures, entre les quals s’inclouen figures humanes —un arquer— i animals d’estil naturalista o llevantí —caprins, una cérvola o cabra—, així com unes barres i una representació humana d’estil esquemàtic.

Conjunt del Portell de les Lletres

El conjunt del Portell de les Lletres està format per 18 figures d’estil esquemàtic abstracte o no figuratiu, com ara barres, semicercles i altres de morfologia indeterminada. La tècnica de totes les figures és el traç simple, que algunes combinen amb tinta plana, i el color ataronjat-vermellós, vermellós i vermell. Destaca un semicercle radiat que representa la imatge del logotip de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica (ARAMPI).

La redescoberta va provocar el descobriment de les pintures del Mas del Llort, immediates al Portell de les Lletres.

Visites guiades

El tres conjunts són els únics visitables. La Cooperativa Reboll organitza visites guiades segons el seu propi calendari de reserves.

MÉS INFORMACIÓ I RESERVES

Desplaça cap amunt