Search
Close this search box.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’ART RUPESTRE DE LES MUNTANYES DE PRADES

El Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) es troba a Montblanc i neix com un referent per a la investigació, la conservació i l’estudi de l’art rupestre de les muntanyes de Prades, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 1998. També vol ser un referent social des del qual promoure l’educació i la sensibilització ciutadana.

La visita al CIAR comença amb una breu projecció audiovisual i continua amb un recorregut a través de les sales que ens endinsaran en el món de l’art rupestre.

L’àrea expositiva és un recorregut per onze espais, principalment destinats a les manifestacions prehistòriques, tant de la comarca com de l’art rupestre mundial, mitjançant plafons, diorames, còpies i rèpliques de mida natural dels abrics amb pintures enclavats a l’àmplia àrea geogràfica de les muntanyes de Prades.

El CIAR forma part de la Ruta de l’Art Rupestre de Catalunya, dissenyada pel Museu Arqueològic de Catalunya: http://www.rutadelartrupestre.cat/Centres-d-interpretacio/Centre-d-Interpretacio-d-Art-Rupestre-Muntanyes-de-Prades

A més, inclou les troballes del jaciment del Molí del Salt està situat en el municipi de Vimbodí i Poblet dirigides i excavades per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Entre elles hi podem trobar diverses peces d’art moble amb representacions d’animals i humanes (la col·lecció més important de Catalunya), un gravat amb set cabanes d’un poblat de caçadors i recol·lector, una representació única en l’art del paleolític d’arreu i  una mandíbula humana  que pertany a un individu infantil de 4-5 anys amb una cronologia al voltant dels 15.000 anys abans del present (paleolític superior). És un fet excepcional a la Península Ibèrica, i es converteix en el fòssil humà més antic trobat fins ara al sud de Catalunya.

MÉS INFORMACIÓ

Visites al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) 

El Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) forma part del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i es pot visitar de dilluns a divendres, tots els dies en horari d’apertura. Els dissabtes, diumenges i festius les visites són concertades amb reserva prèvia.

MÉS INFORMACIÓ

Desplaça cap amunt