La teixeda i la roureda de roure reboll de Poblet, itinerari 3

Muntanyes de Prades

L’itinerari comença a l’àrea de lleure de la Font de la Teula, situada al punt quilomètric 10,7 de la carretera T-700. Remunta el barranc del Tillar i arriba al punt més alt de les muntanyes de Prades i de Poblet: el tossal de la Baltasana (1201 m), un impressionant mirador circular, envoltat d’una esponerosa roureda de roure reboll única a Catalunya.


Al llarg del recorregut veurem la casa forestal del Tillar, edifici modernista construït a principis del segle XX en el marc del projecte de recuperació dels boscos de Poblet; pujarem cap a les parts altres seguint l’anomenat “camí dels enginyers” travessant diverses tarteres entre boscos d’alzines amb pi roig, teix i boix grèvol; travessarem la zona forestal del mas d’en Pagès, que havia sigut propietat del monestir de Poblet fins a la desamortització eclesiàstica de 1835, és un dels masos més elevats de les muntanyes de Prades (1142 m). L’any 1944 el Patrimoni Forestal de l’Estat compra el mas, el corral i les terres de conreu i passa a formar part del terme de Prades i no del de Vimbodí i Poblet com havia estat en els últims segles.


Més endavant ja pujarem el tossal de la Baltasana tot travessant la roureda excepcional de roure reboll, que li atorga un especial interès a l’indret pel fet de ser única a Catalunya.
El descens des del tossal pel coll del Bosc suposa un trànsit de la roureda de roure reboll a la teixeda, una comunitat vegetal també de gran interès i singularitat, pròpia de les obagues humides de les muntanyes mediterrànies. Les comunitats de teixedes, tot i que rarament forma boscos, quan hi domina es crea un ambient ombrívol. Actualment és un hàbitat en regressió pel canvi climàtic i el teix és una espècie protegida.


Quan ens tornem a trobar la casa forestal, seguirem pel mateix camí pel que hem pujat fins el punt d’inici i final que és l’àrea de lleure de la Font de la Teula.

 

Powered by Wikiloc
Punt d'inici i final

Àrea de lleure de la Font de la Teula, Vimbodí i Poblet

Distància

Mitjana

Tipus de ruta

Circular

Nivell de dificultat

Moderada

Desnivell

522 m positiu i negatiu

Marques de seguiment

Sí,  senyals direccionals Paratge Natural de Poblet amb el número 3.

Oficina de gestió del Paratge Natural de Poblet

+34 977 87 17 32
pnpoblet@gencat.cat
Scroll to Top