Ollers

Conca estricta

Ollers és una pedania de Barberà de la Conca, tot i que, està més proper a les viles de Sarral i de Pira. És principalment un nucli de població d’estiueig i segones residències.

El nom d’Ollers es pot relacionar amb el mot olla que significa “gorg o toll, concavitat en un riu”. En el terme d’Ollers conflueixen el torrent de Vallverd —el riu Gran— i l’Anguera; en la donació de la quadra d’Ollers, el 1076, els torrents són el principal punt de referència de les afrontacions: et pervadit ad ipso reguer de Toschela, qui excurritsimiliteracsequet ipso torrent de Olers.

L’església de Santa Maria d’Ollers actual es va construir aprofitant un habitatge durant la postguerra,  arran de la destrucció de l’antiga església parroquial. Actualment, de l’antiga església construïda sobre una  romànica, només se’n conserva una part de la façana i el primer tram d’entrada. La porta principal encara conserva les dovelles motllurades. Es tracta d’una sola nau i coberta amb volta de canó, d’estil barroc.

Ben a prop de la confluència dels rius Vallverd i Anguera, en el terme de Barberà i sota el poble d’Ollers, hi ha l’anomenat “pont d’Ollers o d’Anguera”, que és l’element més emblemàtic d’Ollers. Construït sobre el riu Anguera, és una construcció popular de cronologia incerta que tant pot ser de l’època baix medieval com moderna. Té un sol ull d’arc de mig punt, fet de maçoneria força irregular menys en l’arc que és de lloses, també desiguals, disposades a sardinell. No hi ha rastres del camí que justifiqui el pont, de manera que probablement era un aqüeducte semblant a “la Canal” que passava l’aigua per damunt del Torrentet o torrent de l’Horta Major de Barberà.

La població celebra la Festa Major per la Mare de Déu d’Agost, vers el 15 d’agost.

Experiència

Rutes

Allotjaments

Restaurants

Ajuntament de Barberà de la Conca

+34 977 88 70 10
ajuntament@barberadelaconca.cat
C. Major, 12
Scroll to Top