Llorac

Vall del Corb

El municipi de Llorac es troba situat al nord de la Conca de Barberà, en plena vall del Corb i a la vora de les zones boscoses de l’Espai Natural de les Obagues del Riu Corb (EPN). A més de la població de Llorac, comprèn els nuclis de Rauric, l’Albió i la Cirera, els Xalets Martí i el despoblat de Montargull. Tots són pobles petits i carregats de patrimoni històric, envoltats de boscos frondosos i un lloc ideal per fer excursions a peu i en BTT. Cal destacar com a punt de referència gastronòmica, els formatges artesanals d’Albió.

És una zona per relaxar-se, i passar un bon cap de setmana descansant i gaudint de l’hospitalitat de la seva gent fent turisme rural.

El poble de Llorac es troba situat a 648 m, al marge esquerre del riu Corb. Al començament del segle XII Llorac pertanyia a Guifre Bonfill, un net del qual, anomenat Berenguer Bernat de Sentdomí, el donà juntament amb l’església de Santa Maria a l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, i fou una de les primeres possessions d’aquest orde al Principat. Els hospitalers hi establiren una casa, documentada a l’inici del segle XIII, que després integrà el batlliu de la comanda de Cervera. Al segle XIV el lloc pertanyia al montblanquí Francesc Alenyà, que el 1341 comprà la jurisdicció a Pere el Cerimoniós. A partir del segle XVI consta com a propietat dels Guimerà.

L’actual església parroquial, dedicada a sant Joan, aprofitant elements i l’estructura de l’anterior, romànica, fou refeta a la fi del segle XVIII. De l’antic castell de Llorac, situat en una petita elevació al costat del poble, a la banda meridional, només resten els carreus i algun tros de paret aprofitats per a bastir una gran pallissa.

MONTARGULL

Montargull es troba situat al cim de la serra del mateix nom, just en el límit amb la comarca de la Segarra. S’hi accedeix per un camí que surt a mà dreta de la carretera que va de Santa Coloma de Queralt a Talavera. A la dècada dels seixanta del segle XX va marxar la darrera família que hi habità i el poble va quedar abandonat. Avui està parcialment derruït, a excepció de l’església  romànica dedicada a sant Jaume, que es conserva en bon estat. Cada 25 de juliol es celebra l’Aplec de Sant Jaume de Montargull.

El nom de Montargull significa «muntanya de les ovelles», i es justifica perquè es troba en un terreny clarament de secà.

XALETS MARTÍ

Els Xalets Martí es troba situat en un dels extrem del Balneari de Vallfogona de Riucorb. Formen part del conjunt de xalets d’estil noucentista que es van construir junt a l’edifici del Balneari com a residències d’estiu, entre 1914 i 1931, en les quals es gaudia de les aigües medicinals i de l’entorn del riu Corb.

Els xalets tenien noms del santoral, com la majoria dels seus veïns del terme de Vallfogona. Destaquen el Xalet de Sant Arcadi, la Torreta de Santa Bàrbara o el Xalet de Sant Ramon Nonat, amb una capella dedicada al sant homònim.

 

Descarrega’t els documents imprescindibles per al teu viatge!

FULLET TURÍSTIC

Rutes

Allotjaments

Restaurants

Ajuntament de Llorac

+34 977 881 380
ajuntament@llorac.cat
Plaça Major, 1, Llorac
Scroll to Top