Conesa

Conesa, està situada entre dos rierols que porten les aigües cap a la Vall del Corb, amb boscos de pins, roures (en diuen rebolls), faigs i aurons. Es troba en ple altiplà segarrenc de la Conca de Barberà i aplega els despoblats de Sabella, Torlanda i Saladern.

La vila medieval de Conesa ve definida per un clos, delimitat perfectament per una muralla defensiva. Les úniques obertures són dos portals que facilitaven el control per part del senyor. L’estructura urbana és un exemple de model circular, tot seguint les corbes de nivell, amb el castell a la zona més alta. La planta del poble té forma d’ametlla, tancada per la muralla que conformen les mateixes cases en la seva part del darrere. Les façanes donen als carrers interiors que s’estenen gairebé paral·lels a la muralla. La muralla està doblement reforçada per l’existència de dos torrents que l’envolten en gran part

Els seus carrers estrets i costeruts conserven plenament l’aire medieval de l’època en que es van construir. Actualment es barregen velles i treballades pedres, rajoles modernistes i vistoses escultures repartides per diferents racons del poble. L’estructura viària compren un sol carrer, que va des de darrera del castell fins a la plaça de la vila, si bé pren diferents noms, mantinguts al llarg del segles; Ravalla, de Dalt, de la Font i Major. Hi ha tres carrerons transversals i tres sense sortida o atzucac. El desnivell fa que en alguns carrerons hi trobem escales, i amb l’aprofitament del sòl ens podem imaginar fàcilment la Conesa Medieval.

L’església està situada en un angle, aprofitant el campanar com a torre defensiva, element típic del nord d’Itàlia i Catalunya. La Casa de la Vila es va construir al Carrer Major, que enllaçava els dos portals. 

L’any 2011 el nucli històric de Conesa va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Rutes

Allotjaments

Restaurants

AJUNTAMENT DE CONESA

977898235
ajuntament@conesa.cat
Plaça Major, 2
Scroll to Top