Castell de Barberà de la Conca

Els comtes de Barcelona i d’Urgell van establir una de les fortaleses més importants de la Marca Hispànica a l’actual nucli de Barberà de la Conca.

Al 1068 el senyor Arnau Pere de Ponts va bastir el castell de Barberà, element imprescindible tant per a garantir la seguretat de l’entorn, exposat e les ràtzies de l’islam, com per controlar l’administració de la pròpia població.  Barberà va esdevenir el centre d’una comanda des d’on administraven el repoblament del territori. El templers eren propietaris de diverses finques, cedides a pagesos que en tenien cura, aquestes activitats no es limitaven a l’agricultura, també es va desenvolupar la ramaderia. Quan es va extingir el Temple (1312), les seves propietats van passar a l’orde de l’Hospital. Els hospitalers ja tenien una comanda a l’Espluga de Francolí, que es va associar amb aquesta per millorar l’administració dels seus béns a la comarca.

El 1366 fra Guillem de Guimerà fou nomenat comanador de Barberà, un personatge important i molt influent, amb incidència a la cort a l’època de Pere el Cerimoniós. És sota la direcció de Guillem de Guimerà, que hom va fer obres importants al castell, amb la construcció d’un cos nou, o palau, adossat a la construcció antiga. La capella estava dedicada a Sant Salvador, advocació que més endavant es va canviar per la de Sant Joan.

Als últims decennis del segle XX havia sobreviscut entre runes, fins que als anys noranta el grup Amics del Castell va engegar una campanya per restaurar-lo. En l’actualitat al castell de Barberà, que va formar part de l’orde dels templers, hi ha dos edificis visitables, l’antiga capella i la torre. I sovint s’hi fan concerts, conferències, exposicions, tasts de vins, cinema…

Saber-ne més

977887010
ajuntament@barberadelaconca.cat
C. Major, 12

Barberà de la Conca

Conca de Barberà, la terra dels mil petits tresors per descobrir
Segueix-nos
Parlen de nosaltres
Scroll to Top